• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Den Haag Foodie

Borrel thuis // Eet lokaal // Proef cultuur

Je bent hier: Home / Kaascultuur / Lepelkaas: Mont d’Or kaasfondue

Lepelkaas: Mont d’Or kaasfondue

oktober 23, 2020 by René Wagenaar Reageer

Lepelkaas Mont d'Or Kaasfondue

De Mont d’Or dankt zijn naam aan een berg in de Jura die op de Zwitsers-Franse grens ligt. Natuurlijk claimen beide landen dat zij de langste kaastraditie bezitten. Daarom heet in Zwitserland de kaas Vacherin Mont d’Or en in Frankrijk Le Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs. In Nederland vind je zowel de Zwitserse als Franse kaasvariant.

Bereidingstijd: 10 min
Kooktijd: 20 min
Totale tijd: 30-45 min
Kosten: € 12 – 25 euro (afhankelijk van de kaas- en wijnprijs)

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 Vacherin Mont d’Or
  • 1 teentje knoflook (doormidden gesneden)
  • 3 kleine takjes rozemarijn (optioneel)
  • 1 glas droge witte wijn (Een Duitse riesling is erg lekker, maar ook een pinot blanc, silvaner, sauvignon blanc)

Combineer Mont d’Or met:

  • 4 gekookte aardappels in de schil (bv La Ratte of Charlotte)
  • 2 dikke plakken gekookte ham (bv Livar Kloosterham)
  • 250 gr gekookte spruitjes
  • maar ook wortels, bleekselderij, geblancheerde bloemkool of varieer zelf en experimenteer

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verpak de kaas met het houten bakje in 4 stukken aluminiumfolie en vouw het folie om de rand van het bakje. Prik met een vork de korst van de kaas om. Steek het gesneden teentje knoflook en de takjes rozemarijn in de kaas. Vul de de kaas af met witte wijn.
  3. Plaats de kaas in een ovenschaal en zet deze voor 20-25 minuten in de oven totdat de kaas van boven mooi bruin kleurt.
  4. Kook terwijl de kaas in de oven staat de aardappels en spruitjes gaar (of snijd de wortels, bleekselderij in lange repen).
  5. Zet de Mont d’Or op tafel, schenk twee glazen witte wijn in en lepel de kaas samen uit met de aardappels, spruitjes en ham.

Wijncombinaties:

Ik schenk in dit recept een Duitse Riesling (Reinhessen). Deze droge witte wijn met aangename tonen van appels, citrus en vlierbloesem is een mooie begeleider bij de zacht romige zuivel van de Mont d’Or. Je kan vrijwel elke droge witte wijn gebruiken. Wil je voor een echt klassieke combinatie gaan, schenk er dan een Jura wijn bij, deze zijn o.a. te koop bij Gransjean Wijnen en Delicatessen.

Mont d’Or koop je bij deze Haagse foodspecialiteitenwinkels:

  • De Kaaspeciaalzaak Ed Boele, Fahrenheitstraat 625, Den Haag.
  • Gransjean Wijnen en Delicatessen, Bankastraat 12, Den Haag.
  • Kalkman Specialist in Kaas, Frederikhendriklaan 222, Den Haag.
  • De Lachende Koe, Doctor H. Colijnlaan 291, Rijswijk.

Categorie: Kaascultuur, Recepten

Over René Wagenaar

Zowaar ik iets ben, ben ik een Wagenaar. Geboren op het zand en getogen op 't veen.

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Footer

Werkgevers

2021 … … …
2018 Kaasspeciaalzaak Ed Boele
2016 Marius Jouw Wijnvriend
2014 Gransjean Wijnen & Delicatessen
2011 Odin FoodCoop

Projecten

2021 … … …
2016 Gasloos wonen op de Gaslaan
2015 Den Haag Foodie
2013 Wild Tuinieren
2012 Uitvinderswijk